måndag 26 oktober 2009

Tjej eller kille

När Livia var så liten att hon inte själv hade någon åsikt om sina kläder, klädde vi henne i ganska neutrala och praktiska barnkläder. Hon hade mycket enfärgat och randigt i rött, grönt, turkos, gult, vitt och brunt och ofta jeans. Visst hade hon en del rosa kläder och då och då klänning eller kjol. Anledningen till detta klädval var mest på att vi som föräldrar föredrar denna stil. Ofta fick vi frågan: "Vad heter han?" när vi träffade andra barn och föräldrar. Jag tyckte alltid att det var lite märkligt att folk liksom utgick ifrån att det var en kille för att hon inte bar klänning eller rosa. Ännu märkligare är att det nu vid ett flertal tillfällen är folk som benämnt Albin som flicka när han varit klädd i liknande kläder. Det får mig att undra hur folk tänker när de gör sina antaganden om ett barns kön.

En tuff kille?

En söt tjej?

6 kommentarer:

Maud sa...

En söt kille och en tuff tjej?
He he
Egentligen är de helt enkelt Livia och Albin!

Jess sa...

Nä, det där är svårt att avgöra vad folk tittar på. När min största flicka var liten hade hon marinblå byxor och en vit kofta till med små blåa blommor (vilket jag anser vara ganska flickigt) men ändå så frågade folk vad pojken hette!
Jag tycker själv det är svårt, men när barnen har uppenbara pojk-och flickkläder är det givetvis lättare! :)
Fina foto på en söt kille och en tuff tjej! :)

Den förvånande pappan sa...

Ja, man kan fundera på vad de tittar på. Vi hade en röd insats till barnvagnen när lillan var riktigt liten. Det ansåg vissa var ett tydligt tecken på att hon var en tjej. Eftersom jag/vi inte är några större fan av rosa trodde många att hon var en kille på grund av kläderna. Detta inträffade ofta:

- Vad heter han?
- Hon heter ...
- Ja, det ser jag ju nu, barnvagnen är ju röd. (Alternativt: nappen är ju rosa).

Ja, barnvagnen var röd, men vi köpte den innan lillan föddes och vi visste ju inte om vi skulle få en tjej eller en kille då. Att nappen var rosa var enbart en slump. Den hade lika gärna kunnat vara grön/blå/röd/gul/svart.

Folk går på de fördomar vi är uppväxta i. Så enkelt är det nog...

Sammanfattningsvis: Barn som inte har rosa eller klänning/kjol är pojkar och barn i rosa och klänning/kjol är flickor.

kristin sa...

jag instämmer helt i din frågeställning och tycker att ni gjort helt rätt som klätt barnen neutralt, varför placera dem i ett speciellt fack?! heja dig!

Angie sa...

JAg tycker det är mest tragist att de flesta inte ens är medvetna om att de dömmer och behnadlar de olika könen på olika sätt.
Vad heter han/hon? Redan där har man gått från det viktigaste i den här fråga. Det är ett barn, en individ. Sen spelar det inegn roll vad det är förkön. Egentligen.

2BarnsMamman sa...

Maud: Helt sant! Personligheten är så mycket mer än könet!

Jess: Tack!

Den förvånande pappan: Din sammanfattning verkar stämma i de flesta fall. Vi hade också en vagn med röda inslag och när vi skulle sälja den fick vi hela tiden höra att det var en tjejvagn.

kristin: nej, det lär de ju hamna i tids nog ändå!

Angie: Absolut! Det har du helt rätt i.