onsdag 30 juni 2010

Femårskontroll

Igår var Livia på femårskontroll med pappa och lillebror. När jag hämtade henne från dagis var jag förstås nyfiken på att höra hur det gått. Livia visade stolt upp sitt plåster och berättade att hon inte gråtit alls när hon tog sprutan, vilket inte riktigt överensstämde med den version pappa gett tidigare. "Jag grät lite bara", förtydligade hon sen. Hon berättade också att hon fick titta på bokstäver och konstaterade med ett leende: "Varje gång jag sa rätt sa hon: Va bra O-livia!" Slutligen meddelade hon att hon fick hoppa på ett ben, gå på ett streck, vägas och mätas. Och det bästa av allt var att hon fick glass efteråt.

tisdag 29 juni 2010

Från blyg tomteflicka till tuff apa

När Livia började på sitt dagis för nästan tre år sen var hon en liten och ganska försiktig tvååring. Trots det hade hon redan efter några veckor hittat kompisar att busa och leka med och var en i gruppen. Hon ville inte gärna vara i centrum och på det första julspelet satt hon i mammas knä i sin tomteklänning i stället för att stå framme på scenen med de andra barnen. Redan på vårshowen hade hon blivit lite varmare i sina kattkläder. Nu kunde hon alla texter, men sjöng dem med låg stämma. Idag är hon en tuff femåring som, visserligen är blyg ibland, men som ändå trivs med att höras och synas. På årets vårshow, som var hennes sista föreställning, hördes hennes stämma i alla sånger och rörelserna satt som gjutet. Nu går hon sin sista vecka på förskolan och jag minns med vemod, glädje och nostalgi alla hennes framträdanden och den utveckling hon genomgått under tiden.

måndag 28 juni 2010

söndag 27 juni 2010

Lycka är smultron på ett strå

Lycka är att komma hem från landet och hitta en massa solmogna smultron i trädgården.

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar


Sol, sill och skärgård. Det är svensk sommar!

torsdag 24 juni 2010

En duett mellan Livia och Albin

Liva: Var bor du lilla råtta?
Albin: I din hatt.
Livia: Vad gör du klockan åtta?
Albin: Jagal katt.
Livia: Hur många ungar har du?
Albin: Firtitå.
Livia: Hur mår din gamle far då?
Albin: Sijer så.

Livia: Vad gör din fru Lovisa?
Albin: Teker glass.
Livia: Vad vill du ha att spisa?
Albin: Kolv åh jazz.
Livia: Vad vill du ha att dricka?
Albin: Smultlonbål.
Livia: Vad har du i din ficka?
Albin: Fyra hål.

tisdag 22 juni 2010

Plask!

Lycka är att plaska i poolen!

Vattningshjälp

När stora trädgårdsslangen plockas fram är det inga problem att få hjälp med vattningen.

måndag 21 juni 2010

En klädmedveten kille

Albin, som tidigare aldrig protesterat oavsett vad man har satt på honom, börjar nu visa ett intresse för sina kläder. Om det är något som inte faller honom i smaken säger han tydligt ifrån. Helst ska det vara så mycket färger och mönster som möjligt och är det något slags fordon på är det en given hit. En av favorittröjorna just nu är därför inte helt otippat busströjan. Nattetid är det "lobot-pyjamsen", som regerar och på huvudet bär han helst Blixten-kepsen.

söndag 20 juni 2010

När man fyller fem...

...får man presenter...

...och frukost på sängen.

Man får äta en andra frukost på altanen.

Man får en ny cykel utan stödhjul, som man förstås genast vill prova.

Man får äta så mycket köttbullar och prinskorv man vill.

Man får en tårta för en riktig prinsessa.

Man får avsluta dagen med att titta på sin nya födelsedagsfilm, Prinsessan och grodan.

5 år!

Idag blir mammas finaste lilla prinsessa stora tjejen. Stort grattis, min älskling!

fredag 18 juni 2010

Ingentans

En liten kille som är väldigt duktig på att sprida ut både sina egna och andras saker över hela huset är inte till så stor hjälp när man försöker hitta dessa saker när hans favoritord för tillfället är "ingentans." Svaret när man frågar "Var är nycklarna/mammas sko/hunden?" blir förstås alltid: "Ingentans."

torsdag 17 juni 2010

Sommarbarn

Trots att Albins och Livias sommarlov ännu inte börjat har de lagt sig an med en cool sommarstil. Albin har fått en sommarklippning och Livia kopplar av med en hög tidningar i skuggan på altanen.

tisdag 15 juni 2010

Nytt personbästa

Under helgen satte Albin nytt längdrekord i meningsbyggnad när han uttalade orden: "Det är inte bläk jordgubbar, tycker jag, mamma." Godispåsen han fiskade upp ur dammen var inte bläk den heller.

måndag 14 juni 2010

Boknörd?


Man vet att man är boknörd när man är så inne i sin bok att man glömmer att gå av tåget. Eller så är man bara en virrig tvåbarnsmamma som behöver semester.

söndag 13 juni 2010

Femårskalas

Ett gäng tjejer och en lillebror, färgglada paket och vajande ballonger, somriga kalasklänningar och glänsande finskor, strålande solsken och en vas med ängsblommor, några tårar och mycket skratt, en hög med muffins och ett fat chokladbollar, en jordgubbstårta och fem utblåsta ljus, en gris med knorr och fiskdamm med godisnapp - det är femårskalas!

lördag 12 juni 2010

Kalasförberedelser

När man ska fylla fem är man så stor att man kan baka muffinsen och rulla alla chokladbollarna till kalaset nästan helt själv. Medan storasyster bakar förbereder sig lillebror för kalaset genom att finslipa sången: "Ja må hon Livia..."

fredag 11 juni 2010

Dagens lärdom

Man tjänar inte så mycket tid på att ta bilen till stationen, om man när man kommer hem inte kommer ihåg att man har bilen utan i stället går hem, så man då måste gå tillbaka till stationen för att sen köra hem bilen.

torsdag 10 juni 2010

På besök i djungeln

Dunket av trummor hördes idag över hela Rönninge med omnejd när djungelns alla djur samlats för en färgsprakande show. Där sågs tjattrande apor, trumpetande elefanter, smidiga leoparder, rufsiga lejon och randiga tigrar som tillsammans bjöd på en bejublad sångföreställning. Efter denna insats belönades djuren med ett riktigt skrovmål och så många muffins och småkakor de kunde äta.

onsdag 9 juni 2010

Läggdags, det är läggdags

Mamma kommer hem efter en lång arbetsdag och får ett varmt välkomnande av övriga familjen som ligger i dubbelsängen och läser godnattsaga. Efter en liten stund blir Livia dock lite missnöjd över att sagoläsningen avbrutits och säger vänligt men bestämt: "Nu får du gå ut mamma för pappa blir så intressant i dig, så han inte kan läsa." Men mamma lägger sig i stället och lyssnar på boken. Sen släcks lampan och efter en liten stund snarkar tre av familjens medlemmar sött och mamma smyger ut.

tisdag 8 juni 2010

Fördelen med att vara sjuka tillsammans

Att vara förkyld när sommaren precis har kommit är inte så roligt. Men lite lättare känns det om man inte är ensam om att snörvla och nysa. Livia konstaterar: "Mamma, du och jag kan ju pussas i alla fall. Vi smittar inte varann eftersom vi är sjuka båda."

måndag 7 juni 2010

Robotinvasion

Under söndagseftermiddagen kom rapporter om att två märkliga varelser setts mitt i Rönninges lugna villakvarter. Ett vittne berättar hur hon satt och avnjöt en kaffe på altanen när två varelser plötstligt dök upp i hennes trädgård. Kvinnan blev bestört, men hämtade sig snart när hon insåg att de inte hade onda avsikter. Hon menar att de snarare var vänliga och berättar att de presenterade sig som Robot och Lobot. När de båda robotarna intagit den saft och kexen, som kvinnan erbjudit dem, försvann de lika plötsligt som de dykt upp och lugnet la sig åter över den grönskande förortsidyllen.

söndag 6 juni 2010

Ett litet äventyr

Ibland räcker det att gå 50 meter till närmaste lekpark för att få en underbar stund fylld av solsken, värme, skratt och lek. Det lilla äventyret är ibland det bästa.

fredag 4 juni 2010

Fredagsmys

Storasyster och lillebror fredagsmyser med "Bolt"....

...och rabarberkaka.

Albin, som inte ville mysa utan sina nya sandaler gav kakan betyget: "mmmmmm mmmm!"

torsdag 3 juni 2010

Doften av syren

Doften av syren är doften av skolavslutning, nya skor och sommarklänning. Det är doften av sommarpsalmer, bruna kuvert och studentmössor. Det är doften av frihet, förväntan och förhoppningar om en oändligt lång sommar. Doften av syren är en härlig doft.

onsdag 2 juni 2010

Sommarens första dag

Den första dagen på sommaren blev också dagen för årets första grillmiddag. Förhoppningsvis blir det många fler!